Şekerli suların karbondioksit gazı ile doyurulması esasına dayanan gazlı içecekler, sodyum dışında başka besin öğesi içermemektedir.
Gazlı ve sekerli içecekler, ağızda ciddi sorunlar yaratabilirler. Bu tur içeceklerdeki asit ve asit benzeri maddeler diş minesini yumuşatıp çürük oluşumuna neden olurlar. Yanlış fırçalama ve diğer koşullarla beraber yumuşak hale gelen mine tabakası sonucunda dişleri kaybedebiliriz. Sekerli ve gazlı içecekler sekersiz olan gazlı içeceklerden daha az çürüğe sebep olmakla birlikte yine de gazdan dolayı dişleri çürütmekte etkilidir. Ne yazık ki gazlı içecek tüketimi gün geçtikçe artmaktadır. PH dereceleri 3 civarı olan gazlı içeceklerin diş çürüklerine de yol açtığı artik herkes tarafından bilinmektedir.
Şimdiye kadar gazlı içeceklerin sağlık için yararlı olduğuna dair bir araştırma yayımlanmamıştır. Hiç kuskusuz gazlı içecekler sigara gibi insan sağlığını doğrudan ve tehlikeli bir şekilde etkilememekte ama bu durum onların masum olduğu anlamına da gelmemektedir. Bir sise gazlı içecek 90 kalori civarı enerji sağlamaktadır.
Amerika Birleşik Devletleri'nde yaklaşık alkolsüz içecek tüketimi, tüm yaş gruplarında özellikle çocuklarda önemli ölçüde artış göstermektedir. Problem, o kadar ciddidir ki Amerikan Pediatri Derneği gibi sağlık otoriteleri, bu tehlikeler ile ilgili olarak alarm vermeye başlamışlardır. Okul çağındaki çocuklar günde en az bir alkolsüz içecek tüketmekte ve beş çocuktan en az biri, günde minimum dört sise tüketmektedir. Bazı gençlerde bu miktar günde ortalama 12 adede kadar ulaşmaktadır.
Yalnız çocuklar değil erişkinler de risk altındadırlar. Gazlı içeceklerin uzun süreli tüketimi, diş minesi üzerinde birikerek artan bir etkiye sahiptir.
Gazlı içecek zararlarını azaltmak için yapılacaklar:
- Ağzınızı su ile çalkalayın. Gazlı bir içeceği tükettikten sonra, diş minesinin asitlere maruz kalma süresini uzatabilen içecek izlerini çıkarmak için ağzınızı suyla çalkalayın.
- Flüorürlü diş macunu ve ağız bakim suyu kullanın. Flüorür diş çürüklerini azaltıp diş minesini güçlendirdiğinden flüorür içeren bir diş macunu ile dişlerinizi fırçalayın. Flüorürlü ağız bakim suyu ile ağzın çalkalanması da yardımcı olabilir.
- Evde alternatif içecekler bulundurun. Su, sut veya yüzde yüz meyve suyu gibi alternatiflerimiz olmalı.
İletişim Formu